Anasayfa Blog Altın Makaleler Mücevher Sertifikası

Mücevher Sertifikası

by Ali Canbaz
Mücevher Sertifikası

Mücevher denildiğinde aklımıza değeri yüksek, özel bir tasarıma sahip ve üzerinde değerli ve yarı değerli taşların yer aldığı nadide takılar gelmektedir. Çok eski yıllardan günümüze elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, safir vb. birçok değerli taşlarla süslenmiş, çoğu kişiye özel olan eşsiz takılar talep görmüş. Bu değerli takıların bedelini ödemeyi göze almış kişiler tarafından evladiyelik olarak kullanılmıştır.

Çok kıymet verilen bu mücevherler uzun yıllar mirasçılar tarafından kullanılarak bir sonraki nesle aktarılmıştır.

Eski yıllarda özel siparişle kişiye özel, marka haline gelmiş ustaların elinden çıkan bu ürünler, ustaların ismi ve imzası ile garanti altındaydı.

Günümüzde markalaşma ile ustaların izleri kaybolmuş, yerini mağazalar almıştır. Artık marka mağazalarda hazır ürünler vitrinlere girmiş, kişiye özel üretim devreden çıkmıştır. Üstelik aynı üründen aynı mağazada ve diğer mağazalarda bulmak mümkündür. Tabi olarak bu durum karşısında yüksek meblağlar ödenerek alınan takıların özellikleri hakkında bazı bilgilere sahip olmak zaruret haline gelmiştir.

Sertifika; almış olduğunuz ürünün özelliklerini içeren kimlik kartıdır. Ürünü imal eden firma tarafından düzenlenmekte ve bir nevi kendi ürününe kefil olmaktadır.

Satıcı ya da üretici firma tarafından verilen sertifikalarda ürünün özellikleri yer alır. Altının gram ve ayar bilgisi, kullanılan taşların isimleri, adetleri, toplam ağırlıkları ve bu taşların renk, berraklık, kesim bilgileri yer almaktadır.

Bunun dışında üretimi tamamlanmış pırlantalı ürünlere uluslararası geçerliliği olan sertifika veren sertifikasyon kuruluşları vardır. Buralarda çalışan usta gemologların incelemeleri ile sertifikasyon yapılmaktadır.

Pırlanta her geçen gün daha fazla talep görmeye başlayınca, artık taşı üreten ve dünyaya pazarlayan şirketler 0,30 carat üzerinde çıplak taşları uluslararası sertifikalar(GİA, HRD, IGI, vs) ile servis etmeye başladılar.

Şimdi bu noktada tüketici hangi sertifikaya rağbet edecek veya hangisine güvenecek?

Öncelikli olarak tektaş yüzük, küpe, kolye gibi ürünlerde Ürün sertifikası yerine taş sertifikasını tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

Çok taşlı ürün sertifikalarında ise varsa uluslararası bir firma sertifikası tercih edilmelidir.

Satıcı firma sertifikalarında ise alıcı ve satıcı arasındaki güven ön plana çıkmaktadır.

Sonuç olarak günümüzde mücevher alıyorsak sertifikası mutlaka istenmelidir.

İLGİLİ GÖNDERİLER

×