Yeni haftaya başlarken global piyasalarda volatil fiyat hareketlerini gözlemlemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta oldukça kritik verileri ABD cephesinde takip etmiştik. Salı günü ABD’den İş İmkanları verisi beklentilerin altında kalarak 7 milyon 192 bin civarında artarak istihdamda bozulma emareleri gözlemledik. Çarşamba günü ABD’den GSYH Q1 verileri beklentilerin altında -0,3% olarak açıklanması ABD ekonomisinde resesyon paniğini bir miktar artırdı. Fakat aynı gün içerisinde ABD’den PCE (Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi) geçtiğimiz ay 3,00% olarak açıklanmasına karşılık veri beklentiler dahilinde 2,60% olarak açıklanması enflasyonun en azından şimdilik hızlı artmadığının göstergesi niteliğinde değerlendirilebilir. Öte yandan Cuma günü ABD’den kritik istihdam raporları açıklandı; İşsizlik 4,2%’de sabit kalırken Tarım Dışı İstihdam raporları beklentilerin üzerinde 177K olarak açıklandı. Yani özet olarak geçtiğimiz hafta makro cephede FED’in hamlesinin enflasyonun artmadığı ortamda büyüme ve istihdam probleminin yakın olduğunun sinyalinin verilmesiyle FED’in faiz indirimlerini destekler nitelikte veriler gözlemledik.
Bu hafta ise yine oldukça kritik verileri gözlemliyor olacağız. Haftanın ilk işlem gününde Türkiye’den kritik enflasyon rakamları beklentilerin altında açıklandı özellikle zirai don Mayıs ayında enflasyona katkıda bulunabilir. O sebeple enflasyonu besleyen bir veri önümüzdeki süreçte gözlemleyebiliriz. Bu durumda faiz indirim ihtimali bir miktar ötelenebilir. Bugün ABD cephesinden kritik PMI rakamları özellikle büyüme oranlarını tetikleyeceği için piyasalarda volatil hareketlere sebep olabilir. Çarşamba günü kritik FED faiz kararını takip ediyor olacağız. FED’den faiz indirimi bu hafta beklememekle beraber Trump-FED çatışmasına yönelik gelecek sorular özellikle piyasaların ana odağında olmaya devam ediyor. Piyasalar şu an FED’den 3 adet faiz indirimini fiyatlıyor. Temmuz ayında ilk faiz indirimi 0,25%bp olarak fiyatlanmaya devam ederken politik baskı faiz indirim ihtimalini daha da artırıyor bu durumda da özellikle altın fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Politik süreç özetinde ise Trump ile Çin arasındaki tarife belirsizlikleri gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle FED tarife belirsizliklerinden kaynaklı enflasyon beklentisini %2,7’e yükseltip büyüme tahminini de %1,7’e düşürmüştü. ABD borsalarında hızlı para çıkışları gözlemlerken bu durum kıymetli madenler piyasalarında ons altını rekora taşımıştı.
Haftaya başlarken ons altında tekrar rekor fiyatlamalar gözlemlemeye devam ediyoruz. Özellikle jeopolitik risklerin tekrar hızlı arttığı bir haftaya başladık. Trump Çin Cumhurbaşkanı ile görüşme planının olmadığını açıklayınca tekrar belirsizlik süreci fiyatlaması ile birlikte piyasalarda risk iştahı arttı! Öte yandan İsrail 5 Mayıs tarihinde, Yemen, Lübnan, Suriye ve Gazze’ye yönelik eş zamanlı hava saldırıları düzenledi. Jeopolitik tansiyonun artışı ile birlikte ons altın tarafında hızlı ralli fiyatlamasını gözlemledik.
2025 yılına $2625 seviyelerinden başlayan ons altın, 2025’in ilk çeyreğini rekor bir fiyatlamayla $3125 seviyelerinden pozitif bir primle kapattı. Ons altın için teknik olarak, destek seviyesi olan $3250 bölgesi üzerindeki fiyatlamalar, pozitif hareketin devamını destekliyor. Trump’ın tarife sürecinin durgunluk fiyatlamasına yansıması, FED’in faiz indirim ihtimalinin artışı ve jeopolitik risklerin tekrar gündeme gelmesi, ons altını destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Lokal piyasada ise Kapalıçarşı’da gram altın fiyatları geçtiğimiz hafta 4085 TL ile kapatırken yeni haftada yukarı yönlü hareket hız kazanarak 4180 TL civarında fiyatlama gözlemlemeye devam ediyoruz. Türkiye’de, ons bazında primler $50 kadar yükselirken, kilogramda ise Londra piyasasına göre $1600 civarında bir fark oluşmuş durumda.
CME FED Watch’a göre, Aralık ayında %1,00 baz puan faiz indirimi ihtimali %37 seviyelerinde fiyatlanıyor.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir