Yeni haftaya başlarken global piyasalarda volatil fiyat hareketlerini gözlemlemeye devam ediyoruz. Haftaya bizim de beklediğimiz kritik politik karar ile başladık! ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergilerini %145'ten %30'a düşürmesi ve Çin'in ABD ürünlerine uyguladığı vergileri %125'ten %10'a indirmesi, piyasalarda risk iştahını artırdı. Bu durum, yatırımcıların daha riskli varlıklara yönelmesine ve altının güvenli liman olarak cazibesinin bir miktar azalmasına neden oldu.
Makroekonomik görünüm;
7 Mayıs 2025 tarihinde, ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirdi ve politika faizini %4,25–%4,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, ekonomideki belirsizlikler ve riskler karşısında temkinli bir yaklaşım sergilendiğini gösteriyor. Politik süreç özetinde ise Trump FED’den faiz indirim talebinde bulunmaya devam ediyor. Öte yandan FED 2025 yılı için ekonomik büyüme tahmini %2,1'den %1,7'ye düşürürken, Çekirdek enflasyon beklentisi %2,5'ten %2,8'e yükseltti. İşsizlik beklentisi ise %4,2 ile sabit kaldı. Piyasalarda, Fed'in 2025 yılı içinde toplamda 0,75 puanlık üç faiz indirimi yapması bekleniyor. Bu beklenti, ekonomik koşulların daha da kötüleşmesi durumunda güçlenebilir.
Bu hafta ise Salı günü ABD’den kritik enflasyon rakamları ile birlikte Perşembe günü faiz politikasını doğrudan etkileyen veriler gündemimizde olmaya devam edecek. Enflasyon ABD’de tarife belirsizlikleri ile bir miktar yükselmişti fakat önümüzdeki süreçte düşüş eğilimi görme ihtimalimiz yüksek. Tabii enflasyon düşüşü FED’in faiz indirim döngüsünü pozitif olarak destekleyeceğinden kaynaklı kıymetli madenlere talebi uzun vadede tekrar artıracağa benziyor.
Jeopolitik görünüm;
Öte yandan jeopolitik gelişmeler tarafında da oldukça kritik bir dönemden geçiyoruz. 15 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul'da doğrudan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin yapılması planlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile üçüncü kez ateşkes ilan ettiklerini ve bu görüşmeleri ön koşulsuz olarak başlatmayı önerdiklerini açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, bu teklife olumlu yanıt vererek görüşmelere katılmaya hazır olduğunu belirtti.
2025 yılına $2625 seviyelerinden başlayan ons altın, 2025’in ilk çeyreğini rekor bir fiyatlamayla $3125 seviyelerinden pozitif bir primle kapattı. Ons altın için teknik olarak, destek seviyesi olan $3205 bölgesi üzerindeki fiyatlamalar, pozitif hareketin devamını desteklerken, makroekonomik görünümde faiz indirim ihtimalleri kıymetli maden talebini canlı tutarken, tarife belirsizlik sürecinin bir miktar netleşmesi ile birlikte jeopolitik riskler bacağında Rusya/Ukrayna görüşmelerinden kalıcı anlaşma görmemiz halinde, altın fiyatlarında satış baskısı teknik olarak $3200-$3125 bölgelerine kadar sürebilir. Bu bölgelerin de aşağı yönlü kırılması halinde ise psikolojik destek bölgesi olan $3000’e kadar satışlar devam edebilir.
Lokal piyasada ise Kapalıçarşı’da gram altın fiyatları geçtiğimiz hafta 4200 TL ile kapatırken yeni haftada aşağı yönlü hareket hız kazanarak 4090 TL civarında fiyatlama gözlemlemeye devam ediyoruz. Türkiye’de, ons bazında primler $45 kadar yükselirken, kilogramda ise Londra piyasasına göre $1450 civarında bir fark oluşmuş durumda. Gözler ABD enflasyonu, vergi tarifeleri süreci ile birlikte Rusya/Ukrayna barış görüşmelerinde olacak!
CME FED Watch’a göre, Aralık ayında %1,00 baz puan faiz indirimi ihtimali %32 seviyelerinde fiyatlanıyor.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir