Anasayfa Blog Aylık Özet Dunya Altın Konseyi - 3. Çeyrek Genel Özet

Dunya Altın Konseyi - 3. Çeyrek Genel Özet

by Kaan Küçükemiroğlu
Dunya Altın Konseyi - 3. Çeyrek Genel Özet

3. çeyrekte altın talebi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6 daha zayıf olmasına rağmen beş yıllık ortalamasını %8 aşarak güçlü kalmaya devam etti. Merkez bankaları tarihi bir hızla altın almaya devam etti ve 337 tonluk net alımla kayıtlardaki en güçlü üçüncü çeyrek gerçekleşti. Ancak bu rakam 2022 3. çeyrekteki olağanüstü rekorun gerisinde kaldı.

 

Mücevher talebi yüksek altın fiyatları nedeniyle hafifçe yumuşarken, yatırım ortamına belirsiz bir hava hakimdi. 3. çeyrek yatırım talebi yıllık bazda %56 artarak 157 tona ulaştı, ancak beş yıllık ortalamaya kıyasla zayıf kaldı.

 

Küresel altın ETF'lerinde bir önceki yıla göre azalış gözlemlendi. Bar ve sikke altın yatırımı büyük ölçüde Avrupa'daki talepteki keskin düşüşten etkilenerek geçen seneye oranla azaldı. OTC (tezgah üstü, over the counter) yatırımları 120 tona ulaşarak

 

ETF’deki çıkışlara rağmen altın fiyatına destek sağladı. Mücevherat tüketimi yıllık bazda %2 azalırken, tüketici elektroniği talebindeki kırılganlık nedeniyle teknolojiyle ilgili altın kullanımı %3 düştü.

 

Maden üretimi 3. çeyrekte 971 ton ile rekor seviyeye ulaşarak toplam altın arzının yıllık %6 artışla 1.267 tona ulaşmasına katkıda bulundu. Geri dönüşüm de (kuyum ve elektronik hurda vs.) %8 artışla 289 tona yükseldi.

 

Son çeyrekte merkez bankaları güçlü net altın alımlarına devam ederken, külçe ve sikkelere yönelik talep de arttı. Yükselen tahvil faizleri ve güçlü ABD dolarına rağmen altın fiyatları sağlamlığını korudu. ETF yatırımcılarının ve spekülatif alıcıların tereddütleri, 4. çeyrekte fiyatların güçlenmesi için büyüyen bir fırsat sunuyor. Bu iyimserlik, altın için temelde yatan sağlam bir durum ve duyarlılıkta algılanan bir düşüş ile besleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Beklentiler:

 

Son çeyrekte merkez bankaları güçlü net altın alımlarına devam ederken, dünya genelinde külçe ve sikkelere yönelik talep de arttı. Yükselen tahvil faizleri ve güçlü ABD dolarına rağmen altın fiyatları sağlamlığını korudu ve epey yüksek olan 2000 ons seviyelerinde durmaya şuanlık devam etmekte.

 

- OTC (tezgah üstü) dahil altına toplam yatırım bir önceki yıla göre artış gösterecek

 

- Merkez bankası talebi geçen yılki seviyeye yakın olacak ama 2022'deki toplam rakamı aşma ihtimali çok düşük

 

- İmalat talebinin öngörüden daha düşük olması ve yıllık bazda düşüş göstermesi bekleniyor

mevcut seviyeler

 

- Maden üretiminde rekor arzın beklentiden daha yüksek olması ve geri dönüşüm miktarları için sabit bir tahmin düşüncesi hakim

Yatırım Beklenti Özeti:

 

Dünya Altın Konseyi’nin 2023'te altın ETF'lerine ve spekülatif vadeli işlemlere yönelik artan akış beklentileri gerçekleşmedi fakat bunun aksine külçe ve sikke talebinin beklenmedik şekilde güçlü kalması altın talebini ayakta tutan oldu. Jeopolitik gerginlik ve COMEX vadeli işlemlerine yansıyan duyarlılığın etkisiyle altına yönelik temel destek devam ediyor ve 4. çeyrekte net girişler için bir fırsat yaratıyor.

 

Çin ve Hindistan'ın külçe ve sikke talebi, Çin'deki güvenli liman talebi ve ekonomik olarak güçlü Hindistan'daki servet odaklı alımlarla devam ediyor. Avrupa'da talebin canlanması yavaş seyrediyor, ancak ABD'de 4. çeyreğin başlarında görülen ilgi Avrupa'da ileriki çeyrek için potansiyel bir iyileşmeye işaret edebilir. Görünüm temkinli olmaya devam ediyor, ancak yukarı yönlü beklentiler korunuyor.

 

3. çeyrek OTC talebi, Türkiye'deki “yüksek net değerli” (high net worth) tarafından alımlar ve stok artışları ile talepteki zayıflıklarla karşı bir denge olup altın talebi için karışık bir görünüm ortaya seriyor. Buna rağmen, canlı fiyatlar 4. çeyrek tahminini 3. çeyrek ile uyumlu hale getirerek 2023 için genel olarak güçlü yatırım rakamlarını koruyor. Özetle, OTC de dahil olmak üzere yatırımlar olumlu seyretmeye devam ediyor. 4. çeyrekte ETF'lere olası küçük girişler vadeli işlemlere artan spekülatif ilgiyle desteklenirken, önemli olarak güçlü bar ve sikke talebi de sürüyor.

 

 

 

Üretim Beklenti Özeti:

 

Üçüncü çeyrekte mücevher talebi, özellikle ülkedeki güçlü ekonomik büyümenin pazarı desteklemesi beklenen Hindistan'da beklentileri aştı. Dördüncü çeyreğin başlarında yerel fiyatlardaki güçlü artışın olası etkisine rağmen, Hindistan mücevherat talebine ilişkin Dünya Altın Konseyi tahminini yılın son çeyreği için marjinal olarak yukarı yönlü revize etti. Bununla birlikte, ekonomik belirsizlik ve yüksek fiyatların diğer bölgelerdeki talebi azaltmaya devam etmesi ve böylece büyük bir pazar olan Çin'in de benzer zorluklarla karşı karşıya kalması muhtemeldir. Alternatif harcama kaynaklarından gelen rekabet, 4. çeyrekte mücevher talebi için kalıcı bir engel olarak görülüyor.

 

 

 

Merkez Bankaları Beklenti Özeti:

 

Daha önceki tahminlere göre en dikkat çekici düzeltme official sektör (merkez bankası, bankalar vs.) alımlarına ilişkindir. Yavaşlayan ikinci çeyreğin ardından, merkez bankası talebi güçlü bir hızda yeniden başladı ve yıllık toplamın neredeyse geçen yılın rekorunu yakalayacağı veya potansiyel olarak geçeceği tahmin edilmekte. Bu görünüm, anket sonuçlarına ve merkez bankası segmentinde altının uygun bir yatırım strateji olarak kabul edildiğini gösteren yaygın bir altın tahsisatı artış eğilimine dayanmaktadır.

 

 

 

Tedarik Beklenti Özeti:

 

Rekorların kırıldığı üçüncü çeyreğin ardından yıllık maden üretiminde yeni bir rekora ulaşılması bekleniyor. Metals Focus tarafından belirtildiği üzere, artan üretim maliyetlerine rağmen, Amerika'daki mevcut madenlerin toplam üretiminin artması bekleniyor. 3. çeyrek geri dönüşüm rakamları beklenenden biraz daha düşük olsa da, yılın tamamına ilişkin tahminler büyük ölçüde değişmedi. Yılın sonuna yaklaşırken güçlü bir toplam, yüksek yerel altın fiyatları ve kötüleşen küresel ekonomik görünüm, daha güçlü bir geri dönüşüm görünümüne önemli şekilde katkıda bulunmakta.

 

 

İLGİLİ GÖNDERİLER

×